De voetbalvereniging Bruse Boys werd opgericht in augustus 1955. Daarvoor werd de plaatselijke voetbalvereniging Volharding genoemd. De club speelde jarenlang afdelingsvoetbal in de groen-witte kleuren, pas in de jaren zeventig promoveerde Bruse Boys naar de KNVB. Men promoveerde van de 2e klas afdeling om het jaar, waarna men in het seizoen 79/80 voor de eerste keer in de tweede klas van de KNVB terechtkwam, dit alles onder de bezielende leiding van trainer Nico de Frel. Hierin speelde men 5 seizoenen lang, met als beste prestatie een derde plaats. Naast de eigen trainers, Jan Kostense en Piet Roks, maar ook met trainers als Jan Engelbert, Van Pelt, Cees van Dijk, Theo Moerland, Alexander v. Keulen, Ronald van Oeveren en de afgelopen jaren Nico Schoute, behaalde men prima resultaten.
Trainer zijn bij v.v. Bruse Boys is een enerverende baan, of men speelt voor promotie of voor degradatie, maar een plaats in de middenmoot is zelden voor de Boys weggelegd. Met spelers als Wim Geluk, Frans de Oude, Eddie Schild, Cees Willemse, de Van den Berges, uitstekende keepers als Steef v.d. Velde en Jacob Muller, de gebroeders Benard en de huidige jonge generatie zoals George Geluk, Marco Ketting en Eric Giljam, die op het punt staan door te breken, weet men altijd tot prima resultaten te komen. De spelers komen allen uit de eigen jeugd, wat heel motiverend op de jongeren doorwerkt. Waar men bij andere clubs weinig kans heeft om door te dringen tot de selectie, lukt dit bij Bruse Boys jaarlijks bij een aantal jongens van de vereniging.
Het seizoen 98/99 speelde Bruse Boys voor het eerst in haar bestaan eerste klasse. Met bijna dezelfde ploeg als waarmee men het jaar daarvoor op de laatste dag kampioen werd, moest men de klus klaren. Zowel op voetbalgebied als organisatorisch was men het gehele seizoen de mindere. Het tempo lag een paar tandjes hoger en ook was de selectie te krap om tot goede resultaten te komen. Toch leed de sfeer er niet onder en werden er soms aantrekkelijke wedstrijden gespeeld: thuis tegen Wilhelmina, Arnemuiden en Dinteloord. Ondanks dat men toen al gedegradeerd was speelden men een puike wedstrijd wat Dinteloord de 3e periodetitel kostte.
Het seizoen 2001/2002 was een minder aantrekkelijk seizoen dan voorgaande jaren. Wellicht lag het aan het feit dat er veel jonge spelers doorkwamen, maar nog niet die ervaring hadden om constant te spelen. Ronald van Oeveren, bezig aan zijn derde en laatste seizoen als trainer bij de club, had graag met dit elftal een prijs gehaald, maar helaas het lukte niet. Ook bij de tweede selectie liep het niet goed, de zo moeizaam verkregen plaats in de reserve 1e klasse ging verloren en men degradeerde naar de res. 2e klasse. Tussentijds was oud-gediende Piet Roks teruggehaald als trainer, maar dit mocht helaas niet baten.
Bij de jeugd loopt het voortreffelijk, zowel organisatorisch als op voetbaltechnisch gebied. Met een goed stel trainers, leiders, begeleiders, jeugdcommissie en jeugdcoördinator is dit deel van de vereniging uitstekend bezet. Vooral de selectiespelers van Bruse Boys zetten zich voor meer dan 100% in voor het trainen en begeleiden van de jeugd, wat leidt tot prima resultaten en grote aanmelding van jeugdleden. Ook de rode draad naar de senioren is gelegd, de hoofdtrainer liet zich regelmatig zien bij een wedstrijd of training en paste de B-junioren in zijn team in bij beker- en vriendschappelijke wedstrijden. Zo kan men alvast sfeer proeven voor het grote werk.
Zie voor meer historie de vaste rubriek d'Ouwe Dooze.